עייפות כרונית: מה הטיפול הטבעי?
"אני בת 46 וסובלת מעייפות כרונית. קשה לי לקום בבוקר, העיניים נעצמות לי ברגע שאני מתיישבת למנוחה.
מביך אותי להרדם בכל מקום- בקולנוע, בשיעורים, בנסיעות. בנוסף לעייפות אני סובלת מהשמנה, עצירות ו…בעלי מתלונן שאני נוחרת.
אני מחפשת פתרון טבעי, מה ניתן לעשות?"
לרוב כל מצב רפואי המעורב עם עייפות, תשישות קשר לרוב בחוסר צ'י . הצ'י הינו נגזרת של היאנג ולכן משתתף בכל תנועה, פעילות ואחראי על רמת האנרגיה הכללית.
לכן, במצבים של חסר צ'י סביר שיופיעו עצלנות, עייפות ותשישות. יכולים להופיע גם תסמינים במערכת העיכול כמו עצירות, נפיחות בבטן, נחירות.
במקרים חמורים יתופיע גם הזעה מוגברת או הזעה בלילה, חוסר חשק לדבר, קוצר נשימה במאמץ קל, סחרחורות.
חסר צ'י בגיל המעבר עלול להתפתח בעקבות חסר דם. מאחר והצי' והדם תלויים זה בזה, הם מזינים זה את זה.
כלומר, הצ'י מניע את הדם ואילו הדם אחראי ליצירת הצ'י. במקרים שיש חסר דם בעקבות שינויים בחזור החודשי (דימומים מוגברים בווסת או ווסת המגיעה כל 20יום, או טפטופים הנמשכים מעל כמה ימים, טחורים מדממים) לאורך זמן יתפתח גם חסר צ'י.
ישנם כמה איברים המעורבים המצבים של עייפות: הטחול, הריאות והכליות.
- הטחול אחראי על הפקת הצ'י מתוך התזונה
- הריאות מפיקות צ'י מתוך האויר אותו אנו נושמים
- הכליות אחראיות על אספקת היאנג לאיברים הנ"ל על מנת שיוכלו לעשות את עבודתם.
כפי שהזכרנו באטיולוגיות למנופאוזה, בגיל המעבר יין ויאנג הכליות נחלש כחלק מתהליך פיזיולוגי בלתי נמנע.כתוצאה מכך, הכליות לא מצליחות לתמוך בתפקודי הטחול והקיבה בתהליך עיכול המזון והפקת הצ'י ממרכיביו ותחושת העייפות מוחמרת. כאשר העייפות נובעת בעיקר חמולשה של הכליות יופיעו תסמינים כגון: טנטון / צפצופים באוזניים, אזור כהה שחור מתחת לעיניים, כאבי גב תחתון ו/או ברכיים, בצקות, ירידה בחשק המיני, הזעות לילה ותחושת קור במשך היום.
לעומת זאת, כאשר העייפות מופיעה על רקע חולשה של הטחול והקיבה הסתמין הכי בולט יהיה עלייה במשקל. לכן, נשים בגיל המעבר מוסיפות לעלות במשקל למרות שאינן הגדילו את כמות הקלוריות היומית ומדוע קשה יותר מבעבר להשיל את המשקל העודף. כאשר התזונה אינה בריאה ו/או אם התזונה דורשת יותר השקעה ממערכת העיכול העייפות מוחמרת, כמו במקרים של תזונה קרה (כלומר, ירקות ופירות טריים מעדני חלב, גלידות וכד') . ביטויים נוספים לעייפות על רקע חולשה של הטחול והקיבה יהיו: כבדות ברגליים, צואה רכה או יציאה יותר מפעם אחת ביום, עייפות המחמירה אחרי האוכל, גזים, רעשים בבטן (בורבוריגמוס) תשוקה ודחף גדול למתוקים, דאגנות יתר, מחשבות חוזרות / אובססיביות.
במקרה של עייפות, כמו במקרים נוספים, ניתן להבין את חשיבות תזונה נכונה ואת ההשלכות של תזונה לקויה. לכן, חשוב להקפיד על הרגלי תזונה נכונים במיוחד בגיל המעבר על מנת להקל על תפקודי הטחול והקיבה להתרגל למצב החדש ולהימנע מבעיות מיותרות.
טיפול דיקור מדויק ומקצועי יעזור לפתור את תחושת העייפות ולהחזיר את תחושת המרץ והחיוניות שאבדה.
הצלחת הטיפול תוביל גם לירידה במשקל